..
Inez van der Spek | Boekredacteur NL + E
en: schrijver over actuele kunst, literatuur en levensvragen

Boeken

Gerijpte jeugd

Oudere Gelderse kunstenaars & kunstkenners over wat hen beweegt

Oud? Ja. Soms zelfs heel oud: de hoofdpersonen in dit boek zijn tussen de 74 en 94 jaar. Hun lichaam hapert wel eens. Maar hun geest is scherp en jeugdig. Vier beeldend kunstenaars, een galeriehouder, een musicus, een interieurarchitect en een oud-museumdirecteur vertellen hoe kunst hen in beweging houdt.

Inez van der Spek in gesprek met:

Marianne Haselhoff—Anne Mie Emons—Loek Klinkhamer—Eugène Terwindt—Liesbeth Brandt Corstius—
Hildegard Ruberg—Jan van Rossem—
Johan de Haas

Lees meer...

Venus in de ruimte

Speelse en toch diepgravende essays over levensvragen in hedendaagse beeldende kunst en literatuur.


Digitale bundel (pdf) met afbeeldingen en filmpjes.

GRATIS te DOWNLOADEN

Lees meer...

Kraaienwacht

Een fascinerende toegang tot de recente geschiedenis van Australie. In 'Het pad van de witte worm' vertelt Inez van der Spek het onthutsende verhaal van de mislukte migratie van haar familie in de jaren zestig van de 20ste eeuw, een persoonlijk verhaal dat tegelijk exemplarisch is voor een generatie Europese migranten.

Lees meer...

Meer dan lijfsbehoud

Een aangrijpend verhaal over drie zussen die te maken hebben met borstkanker. Een essayistische biografie, waardevol voor iedereen die zicht verdiept in levensvragen.

Gratis te downloaden!

Lees meer...

Vreemde aanrakingen

Een creatieve zoektocht in woord en beeld naar de culturele kracht van het vreemde.

Bijdragen van Hans Aarsman, Wafae Ahalouch, Tiong Ang, Sylvia Grevel, Erwin Jans, Arnold Jansen op de Haar, Michiel van Kempen, Anne-Marie Korte, Annel de Noré, Fouad Laroui, Mayra Rivera en Anton Simons.

Lees meer...

Nader tot U?

Een publieke biecht van veertien bekende Nederlanders over de plaats van religie in hun dagelijks leven. Afkomstig uit verschillende religieuze tradities, schrijven zij frank en vrij over hun geloof. Voor allen - gelovigen en afvalligen, twijfelaars en bekeerlingen - blijkt het verlangen naar een zinvol bestaan onuitroeibaar.

Lees meer...

Moderne devoties

In Moderne devoties verwoorden veertien vrouwen in een persoonlijk essay hoe en wat zij geloven. Vrouwen met een hoog emancipatiegehalte, afkomstig uit verschillende religieuze tradities. Eén ding is zeker: met angstig fundamentalisme hebben zij niets.Toch is het geloof hun dierbaar.

Lees meer...

Ons rakelings nabij

Bundel ter ere van de 90ste verjaardag van Edward Schillebeeckx.

Lees meer...

Alien Plots

At the heart of this provocative study is a science fiction story by James Tiptree Jr (Alice Sheldon-Bradley, 1916-1987). It includes an outline of Tiptree's work and of her remarkable life as the only child of jungle explorers, a painter, an American agent during World War II, an experimental psychologist, and a female SF writer in male disguise.

Lees meer...

Eindeloze lichamen

Het transcendente in traditioneel religieuze zin, opgevat als het bovenwerkelijke, heeft voor de meeste mensen nauwelijks zeggingskracht meer. Onder invloed van technologie en kunst zijn echter nieuwe betekenissen van transcendentie ontstaan. In de essays in dit boeken kruisen 'hoge' en populaire cultuur elkaar voortdurend.

Lees meer...© Inez van der Spek 2020

realisatie: Bacon